Vakantiebestemmingen Rajasthan india

Rajasthan is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in India, zowel voor binnenlandse als internationale toeristen. Rajasthan trekt toeristen aan vanwege zijn historische forten, paleizen, kunst en cultuur. Elke derde buitenlandse toerist die India bezoekt, reist ook naar Rajasthan omdat het deel uitmaakt van de Gouden Driehoek voor toeristen die India bezoeken. Begiftigd met natuurlijke schoonheid en een grote geschiedenis, heeft Rajasthan een bloeiende toeristenindustrie. De paleizen van Jaipur, de meren van Udaipur, en de forten van de woestijn van Jodhpur, Bikaner en Jaisalmer behoren tot de meest geliefde bestemmingen van veel toeristen, India en het buitenland. Toerisme is goed voor acht procent van het binnenlands product van de staat. Veel oude en verwaarloosde paleizen en forten zijn omgebouwd tot erfgoedhotels. Toerisme heeft de werkgelegenheid in de horecasector vergroot. Het belangrijkste snoepje van deze plek is ghewar.

Shekhawati
Het rijk van mooie haveli's, die teruggrijpen naar de afgelopen jaren, belichaamt de schoonheid van Shekhawati - een regio die bestaat uit Sikar, Jhunjhunu en Churu. Het is een belangrijke oriëntatiepunttoeristische bestemming van kleurrijk Rajasthan. Eens het bastion van Rao Shekha, ontleent dit magnifieke land, gelegen in het noorden van Rajasthan, zijn naam aan de eerste. Shekhawati is een toeristisch paradijs. Het land is doortrokken van ontelbare prachtige haveli's of grootse herenhuizen die gegarandeerd de verbeelding van de mensheid veroveren. Het is een paradijs voor een ware kenner van kunst en architectuur. Een rel van kleuren kapselt de geest van dit levendige landschap in. Prachtig verfraaide haveli's bloeiden op in de achttiende eeuw en de voormalige helft van de twintigste eeuw. Mythologie en fauna ligt aan de basis van deze prachtige kunst. Verhalen over de moed van Heer Rama en de wonderen van Heer Krishna ontvouwen zich tijdens een reis door deze prachtige herenhuizen. De regio herbergt ook torenhoge forten, baoris en heiligdommen, naast de alomtegenwoordige haveli's.

UDAIPUR
Vaak aangeduid als het 'Venetië van het Oosten', ligt de stad van meren Udaipur rond azuurblauwe watermeren en is ingesloten door weelderige groene heuvels van Aravallis. Het beroemde Lake Palace, gelegen in het midden van Lake Pichola, is een van de mooiste bezienswaardigheden van Udaipur. Het is ook de thuisbasis van het Jaisamand-meer, waarvan wordt beweerd dat het het op een na grootste kunstmatige zoetwatermeer in Azië is. Het prachtige stadspaleis en Sajjangarh (moessonpaleis) dragen bij aan de architectonische schoonheid en grootsheid van de stad. De stad staat ook bekend om zijn overvloed aan zink en marmer. Zonneobservatorium in Lake Fateh Sagar is het enige observatorium in India gelegen op een eiland en is gemaakt op het patroon van Big Bear Lake in Zuid-Californië. Het tiendaagse Shilpgram-festival dat van 21 dec tot 30 dec begint, trekt een groot aantal mensen geïnteresseerd in kunst en handwerk. Udaipur werd in 1553 gesticht door Maharana Udai Singh II als de nieuwe hoofdstad van Mewar Kingdom. Het ligt in de vruchtbare, cirkelvormige Girwa-vallei ten zuidwesten van Nagda, de eerste hoofdstad van Mewar.

PUSHKAR
Pushkar is een van de oudste steden in India. De rustige stad Pushkar ligt ten noordwesten van Ajmer en is een favoriete bestemming voor duizenden toeristen en toegewijden die naar Rajasthan komen. Gelegen op een hoogte van 510 meter, is Pushkar aan drie zijden omgeven door heuvels. De 'Nag Pahar', wat letterlijk Snake Mountain betekent, vormt een natuurlijke grens tussen Ajmer en Pushkar. Bekend als 'de rozentuin van Rajasthan', wordt de essentie van de beroemde Pushkar-roos over de hele wereld geëxporteerd. Samen met een interessante mythologische geschiedenis, maakt een erfenis van tijdloos architecturaal erfgoed Pushkar tot een fascinerende stad. Volgens legenden liet Heer Brahma, vermoedelijk de schepper van het Universum, een lotus neerzetten die leidde tot de onmiddellijke schepping van een meer. Hij besloot toen om de plaats na de bloem te noemen, en dus de naam, Pushkar. De stad Pushkar is de thuisbasis van de enige tempel gewijd aan Heer Brahma in de hele wereld. Hindoes beschouwen een reis naar Pushkar als de ultieme bedevaart die moet worden ondernomen om verlossing te bereiken.

JODHPUR
Jodhpur, de op één na grootste stad in Rajasthan, staat in de volksmond bekend als de Blauwe Stad. De naam is duidelijk passend, aangezien de meeste architectuur - forten, paleizen, tempels, haveli's en zelfs huizen zijn gebouwd in levendige blauwtinten. De strapping forten die deze prachtige stad torent samenvatten tot een spektakel dat je niet zou willen missen. Het gigantische, imposante fort van Mehrangarh heeft een landschap dat een rotsachtige bergrug domineert met de acht poorten die uit het fort leiden. De nieuwe stad bevindt zich buiten de structuur. Jodhpur staat ook bekend om het zeldzame paardenras dat bekend staat als Marwari of Malani en alleen hier te vinden is. Jodhpur markeert zijn oorsprong terug tot het jaar 1459 AD. De geschiedenis van deze welvarende stad draait om de Rathore-clan. Rao Jodha, het hoofd van Rathore Clan, wordt gecrediteerd voor de oorsprong van Jodhpur in India. Het staat bekend dat de stad is gebouwd in de plaats van de oude hoofdstad, Mandore van de staat Manwar. Vandaar dat de mensen in Jodhpur en de omliggende gebieden algemeen bekend staan ​​als Marwaris. Ook wordt aangenomen dat de relieken van Mandore nog steeds te zien zijn in de Mandore-tuinen.

JAISALMER
Als de geologie je interesseert, dan is Jaisalmer de plaats waar je moet reizen. Het Wood Fossil Park of Aakal ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad. Hier kun je 180 miljoen jaar geleden geologische tragedies ontdekken en traceren die plaatsvonden in de Thar Woestijn. De stad Jaisalmer fungeert ook als bewaker van de westelijke grens van Rajasthan (en India). Deze 'Gouden Stad' ligt dicht bij de grens met Pakistan en in de buurt van de Thar-woestijn. Het meest prominente oriëntatiepunt van de stad is het Jaisalmer-fort, ook wel Sonar Qila (Gouden Fort) genoemd. In tegenstelling tot de meeste andere forten in India, is Jaisalmer Fort niet alleen een toeristische attractie. Het herbergt winkels, hotels en oude haveli's (huizen) waar generaties blijven leven. Jaisalmer vindt zijn oorsprong in de 12e eeuw. De geschiedenis vertelt ons van Rawal Jaisal, de oudste erfgenaam van de Rawal van Deoraj, werd overgeplaatst voor de troon van Lodurva en een jongere halfbroer werd tot koning gekroond. Rawal Jaisal ging op zoek naar een nieuwe locatie om zijn kapitaal op te zetten toen hij de wijze Eesul tegenkwam. De wijze vertelde hem over Krishna's profetie die zei dat een afstammeling van zijn Yaduvanshi-clan op dezelfde plek een nieuw koninkrijk zou vinden. Het was in 1156 dat Rawal Jaisal een lemen fort bouwde, het Jaisalmer naar zichzelf noemde en het zijn hoofdstad noemde.

JAIPUR
Gepland door Vidyadhar Bhattacharya, heeft Jaipur het onderscheid dat het de eerste geplande stad van India is. Wereldberoemd om zijn gekleurde edelstenen, combineert de hoofdstad van Rajasthan de allure van zijn oude geschiedenis met alle voordelen van een metropool. De bruisende moderne stad is een van de drie hoeken van de gouden driehoek die Delhi, Agra en Jaipur omvat. Het verhaal gaat dat de Prins van Wales in 1876 India bezocht tijdens een rondleiding. Omdat de kleur roze symbolisch was voor gastvrijheid, schilderde Maharaja Ram Singh uit Jaipur de hele stad roze. Het roze dat de stad kleurt, zorgt voor een prachtig schouwspel. Jaipur rijst majestueus op tegen de achtergrond van de forten Nahargarh, Jaigarh en Garh Ganesh Temple. Jaipur traceert zijn oorsprong terug tot 1727 toen het werd opgericht door Jai Singh II, de Raja van Amber. Hij verplaatste zijn kapitaal van Amber naar de nieuwe stad vanwege de snelgroeiende bevolking en de toenemende waterschaarste. Bekende architect Vidyadhar Bhattacharya gebruikte de gevestigde principes van Vastu Shastra om de stad te bouwen.

Chittorgarh
Chittorgarh resoneert met verhalen over Rajputana moed, trots en passie. De barden van Rajasthan zingen verhalen over moed en opoffering en vertellen verhalen die bekend zijn bij elk kind en elke volwassene in de stad. Chittorgarh is vernoemd naar zijn meest imposante structuur, het Chittorgarh Fort dat bovenop een 180 meter hoge heuvel staat en verspreid is over 700 hectare. Chittorgarh Fort heeft een tumultueus verleden gehad. Dit bastion van de Rajputs is driemaal geconfronteerd met gewelddadige aanvallen in zijn hele geschiedenis. De eerste was in 1303 toen de Sultan van Delhi, Ala-ud-din Khilji, die verliefd werd op koningin Padmini, een aanval op haar uitvoerde. Meer dan twee eeuwen later, in 1533, was het Bahadur Shah, de sultan van Gujarat, die een immense verwoesting veroorzaakte. Vier decennia later, in 1568, viel Mughal Emperor Akbar het fort aan en greep het. Het was uiteindelijk in 1616, onder het bewind van Mughal Emperor Jahangir dat het fort werd teruggegeven aan de Rajputs.

BUNDI
In de volksmond wordt aangenomen dat Nobelprijswinnaar Rudyard Kipling een deel van zijn beroemde roman 'Kim' in Bundi heeft geschreven. In feite was hij zo onder de indruk van de plek, dat dit is wat hij over het Bundi-paleis schreef: 'Jaipur Palace kan het Versailles van India worden genoemd ... Jodhpur's Huis van strijd, grijze torens op rode rots, is het werk van reuzen, maar het Paleis van Bundi, zelfs op klaarlichte dag, is zo'n paleis als mannen die zich ongemakkelijk bouwen dromen - het werk van goblins in plaats van van mensen. ' Bundi is een prachtige stad op ongeveer 36 kilometer van Kota. Bezaaid met paleizen en forten, heeft de plaats een sprookjesachtige kwaliteit. De charme van Bundi ligt in de locatie - omringd door boomgaarden met sinaasappel-, guave-, granaatappel- en mangobomen, geflankeerd door het Aravalli-gebied en rivieren en omzoomd door velden van katoen, gerst en tarwe. Het ligt ver van de drukte, het zijn de eenvoudige landelijke mensen die Bundi zijn allure verlenen. Bundi werd ooit geregeerd door de Hada Chauhans. Veel historici beweren dat het ooit de hoofdstad was van het grote Hadoti-koninkrijk, dat bekend stond om zijn kunst en beeldhouwkunst. Echter, in 1624, Kota gescheiden en werd een onafhankelijke staat en dit markeerde het begin van de ondergang van Bundi. Of dat ook zo is, Bundi behoudt nog steeds zijn charismatische middeleeuwse grandeur. En net als Jodhpur en Rajput heeft de architectuur van Bundi ook een opvallende blauwachtige tint, ontworpen om huizen koel te houden tijdens de hete zomer, in de ingewikkeld gesneden beugels en pilaren.

BIKANER
Bikaner is de thuisbasis van een van de twee modellen van de tweedekker die door de Britten werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werden door de Britten gepresenteerd aan Maharaja Ganga Singh, toen heerser van de stad. Een ander uniek aspect van Bikaner zijn de zandduinen die verspreid over het district liggen, vooral van het noord-oosten tot het zuidelijke gebied. Bikaner ligt in de noordelijke regio van Rajasthan. Een van de eerder gevestigde steden, Bikaner toont nog steeds zijn oude weelde door paleizen en forten, gebouwd van rode zandsteen, die het verstrijken van de tijd hebben doorstaan. De stad beschikt over een aantal van 's werelds beste kamelen en heeft het toepasselijke bijnaam' kamelenland '. Het is ook de thuisbasis van een van 's werelds grootste onderzoeks- en fokkerijbedrijven voor kamelen; evenals bekend te staan ​​om zijn eigen unieke tempel gewijd aan Karni Mata op Deshnok, genaamd de Rats-tempel. De oorsprong van Bikaner kan worden teruggevoerd tot 1488 toen een Rathore prins, Rao Bikaji, het koninkrijk stichtte. De legende gaat dat Bikaji, een van de vijf zonen van Rao Jodhaji, zijn vader's Durbar in ergernis achterliet na een ongevoelige opmerking van zijn vader, de illustere oprichter van Jodhpur. Bikaji reisde ver weg en toen hij de wildernis genaamd Jangladesh bereikte, besloot hij om zijn eigen koninkrijk op te zetten en het om te vormen tot een indrukwekkende stad.